Despre încălzirea în pardoseală

Când se decide ridicarea unei case  pe pământ sau reamenajarea unui apartament, este important să se ia   în calcul toate datele, pentru a putea lua hotărârile necesare şi la timpul potrivit. Prin colaborarea cu o echipă de specialişti care se va ocupa de lucrări se va putea găsi cea mai bună variantă.

Despre caldura prin pardoseala

În cazul deciziilor legate de tipul de încălzire pentru care se optează,  va fi necesară o informare corectă, o colaborare constantă cu echipa de lucru, pentru a asigura casei sau apartamentului  sistemul de încălzire cel mai potrivit.

Atunci când este vorba despre încălzirea în pardoseală, discuţiile se referă la sistemele de climatizare ale casei. Se vizează astfel surse de căldură pe tipul iernii şi surse  de aer rece pe timpul verii. Clima ţării noastre este extrem de capricioasă, fapt pentru care încă ne aflăm în stadiul în care majoritatea caselor beneficiază de sisteme diferite pentru fiecare funcţie. Astfel, în cele mai multe case asigurarea căldurii iarna se face cu ajutorul centralelor, iar aerul se răceşte vara prin instalarea de aparate şi sistemelor de aer condiţionat.

Sistemul de încălzire al unei case se poate asigura  prin pardoseală şi sistemul clasic prin calorifere. Se poate realiza şi o combinare între cele două sisteme, dar de regulă se optează doar pentru un singur sistem.

Indiferent ce decizie, hotărârea trebuie luată în timpul ridicării construcţiei sau la începutul modificărilor aduse unui apartament, deoarece modificările ulterioare ar presupune prea multe schimbări nefavorabile şi costisitoare.

Despre căldura  prin pardoseală trebuie ştiut că  presune o lucrare mult mai laborioasă decât încălzirea clasică. Şapele speciale în care se montează sistemul de încălzire se toarnă atunci când se lucrează pardoseala. Etapele montării întregului sistem sunt foarte exacte şi trebuie urmate fără abateri, deoarece acest tip de încălzire presupune o izolaţie bine realizată, în straturi, totul pentru a beneficia de facilităţile acestui mod de încălzire.

Căldura prin pardoseală se realizează, practic, prin tevi de tur-retur care asigură transportul agentului pe toată suprafaţa casei. Planul iniţial al lucării va stabili exact cum ar trebui repartizate aceste ţevi, astfel încât despre încălzirea în pardoseală să se poată spună că este foarte eficientă, acoperind necesarul casei respective. Dacă departajarea şi împărţirea sistemului de încălzire nu va fi stabilit în funcţie de suprafaţa ce trebuie încălzită şi dacă nu se ţine cont de toţi ceilalţi factori, centrală, combustibil, podea, izolaţie, va exista riscul ca sistemul de încălzire să nu facă faţă nevoilor spaţiului respectiv. Asta nu înseamnă că despre căldura prin podea se poate spune că nu este eficientă, ci înseamnă că nu s-au efectuat calculele corect, astfel încât sistemul de încălzire să acopere toată suprafaţa.

Lucrarea de montare a instalaţiei căldurii prin pardoseală este elaborată şi foarte strictă ca paşi de execuţie. Iniţial se pregăteşte locul, curăţându-se de impurităţi, astfel încât mortarul egalizator care va fi turnat peste betonul existent, să facă priză. După ce s-a executat acestă etapă de uniformizare, se va monta izolaţia şi  varianta aleasă ca suport pentru tubulatura necesară, respectiv serpentinele în care sunt montate ţevile. Se va reveni cu protecţia tubulaturii, dacă este necesară,  cu o şapă autonivelantă şi ulterior cu pardoseala aleasă pentru încăpere. Suportul pentru tubulatură poate fi turnat sau se pot alege faguri speciali din polistiren care se montează direct pe şapa din beton, ca suport pentru ţevi.

Înălţimea care se adaugă podelei unei încăperi, ca urmare a alegerii  încălzirii prin pardoseală, va fi de minim 7 centimetri.

Sistemul de încălzire prin pardoseală poate fi montat chiar şi pe un suport de lemn, pentru casele construite integral  din lemn, însă acest fapt necesită turnarea unei şape speciale care să izoleze foarte bine.

Când se vorbeşte despre încălzirea în pardoseală, se pune, implicit, problema tipului de podea care se pretează cel mai bine acestor sisteme.

Evident că într-o locuinţă există camere în care gresia este cea mai potrivită pentru a îmbrăca podeaua. Este vorba despre băi şi bucătării, însă pentru o încălzire prin pardoseală, plăcile de gresie trebuie să fie solide.

Pardoselile ceramice par a fi o variantă foarte bună în cazul căldurii prin pardoseală, transferul de căldură asigurându-se rapid şi economic.

Atunci când se doreşte o pardoseală din parchet, specialiştii recomandă parchetul dublu stratificat, deoarece acesta prezintă un coeficient mic de dilatare şi o rezistenţă crescută din punct de vedere termic. Plăcile de parchet dublu stratificat nu ar trebui să aibă o grosime mai mică de 2 milimetri.

Când însă locuinţa va fi prevăzută cu parchet din lemn natur sau o pardoseală din lemn masiv, grosimea podelei nu va trebui să depăşească 2 centimetri. Lemnul este un foarte bun izolator termic, deci cu cât va fi mai gros, cu atât va izola mai mult căldura emisă de sistemul de încălzire şi o va înfrâna a fi emisă către interiorul încăperii.

Cât despre accesoriile tip mochete, covoare, carpete, perne decorative, acestea nu mai au decât rol decorativ, atunci când este vorba despre încălzirea în pardoseală. Dacă totuşi se adoptă acest tip de accesorizare, este indicat a se alege modele din fibre sintetice, nu din fibre naturale.

Avantajele atunci când se vorbeşte despre încălzirea în pardoseală,  sunt demne de luat în seamă. În primul rând căldura se distribuie uniform şi porneşte de jos. Sistemul de încălzire prin pardoseală elimină mult din cantitatea de praf  care se ridică într-o încăpere, din cauza caloriferelor clasice. Aspectul estetic este destul de important. Pereţii vor fi liberi şi vor da posibilitatea speculării la maxim a întregului spaţiu.

Astfel, despre încălzirea în pardoseală putem spune că este o  variantă destul de apreciată în ultimul timp. Funcţionează pe acelaşi principiu ca şi sistemul de calorifere, însă acestea sunt înlocuite cu un sistem de încălzire tip tubulatură care conduce căldura de la centrală prin podea înspre fiecare încăpere. Montarea acestui sistem se face pe şapă şi poate fi acoperit cu orice tip de pardoseală. Centralele specifice încălzirii prin pardoseală  asigură un consum redus de energie.

Diferenţele mari de temperatură dintre iarnă şi vară, fac destul de grea misiunea de a găsi o singură sursă eficientă atât pentru aer cald, cât şi pentru aer rece, însă despre încălzirea în pardoseală se poate spune că este una dintre cele mai tentante şi eficiente variante, care va ajuta la traversarea iernii, fără incidente.

Dacă centrala termică aleasă este cea potrivită spaţiului pe care trebuie să-l încălzească şi  adaptată localizării clădirii din punct de vedere geografic, atunci chiar şi costul facturilor va fi mulţumitor.

Pentru ca centrala aleasă să fie cea potrivită şi să-şi poată efectua funcţiile fără consum suplimentar inutil de electricitate şi combustibil, pentru a asigura confortul termic dorit şi necesarul de apă caldă, ar trebui respectate anumite condiţii care se impun.

Calculele impuse pentru a afla care centrală se potriveşte, chiar şi atunci când este vorba despre încălzirea în pardoseală, este indicat a fi efectuate de către   personalul autorizat, instruit şi acreditat în acest domeniu. Astfel, în cazul în care trebuie să alegeţi o centrală termică pentru a vă încălzi locuinţa prin pardoseală şi pentru a asigura apa caldă, apelaţi la profesionişti. Este cea mai simplă şi profitabilă cale prin care veţi achiziţiona centrala care va putea asigura căldură şi apă caldă în condiţii normale de funcţionare. Centrala potrivită, pe lângă faptul că are capacitatea de a acoperi tot spaţiul, încălzind  fiecare încăpere în mod mulţumitor şi va asigura necesarul de apă caldă, va evita şi costurile suplimentare pentru electricitate, combustibil, reparaţii, piese şi intervenţii. O centrală potrivită are un timp de funcţionare foarte lung şi prezintă doar ocazional episoade de avarie sau defecţiuni.

Despre încălzirea în pardoseală a  locuinţelor individuale, trebuie ştiut că presupune montarea unei centrale termice murale, adică centrale de perete. Aceasta are  rolul de a produce agentul termic necesar încălzirii.

În mod normal centralele termice funcţionează pe baza gazului natural, însă sunt şi tipuri care pot funcţiona şi cu alt tip de combustibil, cum ar fi curentul electric, varianta ecologică a centralelor, lemnul sau cărbunele.

Centrala termică produce agentul termic, respectiv apă şi eventual antigel, destinat încălzirii, cu o presiune de cel mult 6 bar şi o temperatură de maxim 95 de grade Celsius.

Despre încălzirea în pardoseală se poate estima că a ajuns să fie adoptată într-un procent foarte mare  din numărul locuinţelor  de la noi din ţară. Confortul pe care îl oferă, spaţiul eliberat de calorifere şi costurile moderate fac din încălzirea prin pardoseală o variată foarte apreciată.

 

Care este costul de instalare a unui aparat de aer condiționat?

Aparatele de aer condiționat sunt de mare ajutor în multe locuințe din întreaga lume. Majoritatea proprietarilor de locuințe le consideră o investiție utilă și absolut necesară, dar care necesită atenție sporită atât la alegerea modelului potrivit de aparat, cât și la efectuarea lucrărilor de instalare. Desigur, contează foarte mult ca […] mai mult »

Termostat incalzire pardoseala

Termostat încălzire pardoseală

Pentru a controla temperatura ambientală în situația montării unui sistem de încălzire prin pardoseală este indicată folosirea unui termostat. Acesta trebuie poziționat cât mai departe de lumina puternică deoarece funcționarea optimă, pe termen lung, poate fi influențata de razele soarelui. Printre caracteristicile unui termostat utilizat la încălzirea prin pardoseală, ar […] mai mult »