Avantaje și dezavantaje încălzire în pardoseală

Încălzirea în pardoseală este o formă de încălzire a încăperilor care necesită amplasarea unor corpuri de încălzire sub nivelul podelei, pentru a se asigura o distribuire uniformă a căldurii în întregul spațiu, la costuri mai mici.

Avantaje-si-dezavantaje-incalzire-in-pardosealaDeși ideea acestui sistem de încălzire pare nouă, ea exista deja în variantă primitivă încă de prin Antichitate, atunci când în China și Egipt se folosea un canal special amplasat sub pardoseala încăperii prin care circulau gaze calde produse printr-un focar.

În prezent, există două sisteme de încălzire prin pardoseală: încălzirea cu apă și încălzirea electrică. În continuare vom vedea ce presupune fiecare sistem și care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia.

Încălzirea în pardoseală cu agent termic (apă)

Încălzirea unei locuințe cu ajutorul unui sistem de încălzire în pardoseală cu agent termic se realizează prin amplasarea unui sistem de țevi de apă caldă sub pardoseală, transformând-o într-un adevărat radiator. Astfel, apa caldă furnizată de boiler va trece întâi printr-o supapă, apoi printr-un distribuitor care asigură trecerea apei prin țevile instalate, asigurând o temperatură uniformă în întregul spațiu.

Sistemul de încălzire în pardoseală cu agent termic poate fi folosit pentru orice tip de pardoseală, dar trebuie să ții cont de nivelurile diferite de rezistență termică. Spre exemplu, pardoseala din piatră, marmură sau gresie are un nivel scăzut de rezistență termică, fapt ce le transformă în excelente distribuitoare de energie termică și asigură o eficiență optimă a sistemului de încălzire. De partea cealaltă, pardoselile din lemn sau acoperite cu covoare au un nivel mai ridicat al rezistenței termice și încetinesc considerabil distribuția căldurii. Astfel, pentru aceste tipuri de pardoseli se recomandă aplicarea unei folii reflexive sau a unei plăci de difuzie sub țevile de încălzire pentru a asigura distribuirea corespunzătoare a căldurii.

Avantajele încălzirii în pardoseală cu agent termic

Iată de ce ar trebui să optezi pentru un astfel de sistem în încălzirea locuinței tale:

  1. Grad ridicat de confort termic

Confortul termic reprezintă starea pe care o resimte o persoană față de mediul ambiant și față de temperatura camerei în care se află. Sistemul de încălzire și izolarea locuinței au un rol extrem de important în asigurarea unui grad ridicat de confort termic. De aceea, se recomandă instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală care asigură o distribuție uniformă a căldurii și în același timp eficientizarea costurilor cu energia electrică.

Sistemul de încălzire a pardoselii cu agent termic are avantajul distribuției eficiente a căldurii în plan orizontal, fapt ce elimină zonele prea calde sau prea reci. În același timp, și în plan vertical are loc stratificarea optimă a temperaturii. În plus, sistemul de încălzire a locuinței prin pardoseală îți asigură și o temperatură optimă, uniformă, pe o perioadă mai lungă.

2. Reducerea cantității de praf

Aceste sisteme de încălzire prin pardoseală nu permit formarea prafului în cantități mari deoarece variația temperaturii este mică, iar aerului de deplasează în încăpere într-un mod lent. Cercetările arată faptul că un sistem de încălzire prin pardoseală poate reduce chiar și cu 80% prezența prafului în locuința ta. Acest lucru poate fi un avantaj extraordinar de important mai ales pentru persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii, precum astmul sau sunt alergice la praf.

3. Totodată, sistemul de încălzire prin pardoseală asigură un mediu destul de uscat care nu permite apariția ciupercilor sau a mucegaiului.

4. Îmbunătățirea aspectului estetic al unei încăperi

Dacă vrei să optezi pentru un sistem de încălzire prin pardoseală cu agent termic, atunci trebuie să știi că vei obține și o îmbunătățire considerabilă a aspectului camerelor deoarece se renunță la țevi, calorifere, robineți și alte elemente ale unui sistem clasic de încălzire care sunt inestetice. Mai mult decât atât, odată ce aceste elemente dispar, vei observa și o creștere a spațiului util.

5. Economie considerabilă la factura de energie

Sistemele de încălzire în pardoseală nu sunt doar practice, ci și extrem de econome. Sistemul funcționează la temperaturi scăzute ale agentului termic, de maxim 45 de grade, spre deosebire de o centrală termică care necesită o încălzire a apei chiar și la 80 de grade. Astfel, vei obține și o economie la facturile de încălzire chiar și cu până la 30%.

Dezavantajele încălzirii în pardoseală cu agent termic

Desigur, acest sistem de încălzire în pardoseală are și anumite dezavantaje care ar fi bine să le iei în considerare. Să vedem împreună care sunt aceste dezavantaje:

  1. Investiție inițială mare – Un astfel de sistem de încălzire a locuinței presupune o investiție inițială destul de mare. Spre exemplu, montarea unui sistem de încălzire în pardoseală poate ajunge chiar și la 40 Euro/metru pătrat, de 2-3 ori mai ridicat decât un cazul unui sistem de încălzire clasic.

2. Deteriorarea pardoselii – Un sistem de încălzire în pardoseală poate fi greu de întreținut. Cu alte cuvinte, trebuie întotdeauna să fii atent la temperatura agentului termic, pentru a nu te confrunta cu probleme precum deteriorarea pardoselii sau chiar crăparea conductelor care poate duce la deteriorarea întregii locuinței.

3. Scăderea eficienței sistemului – Deși acest sistem este recomandat de specialiști ca fiind unul extrem de eficient, această eficiență poate să scadă dacă pardoseala nu este izolată corespunzător, astfel încât să fie eliminate pierderile de căldură. Mai mult decât atât, în momentul în care optezi pentru un sistem de încălzire în pardoseală, ar trebui să te gândești și la amplasarea obiectelor de mobilier din camera respectivă. Nu se recomandă ca țevile sistemului de încălzire să fie poziționate sub obiectele de mobilier deoarece în acest fel se pierde din căldură și implicit, din eficiența sistemului de încălzire în pardoseală. În plus, specialiștii susțin că mobilierul ar trebui să aibă picioare, pentru a nu fi în contact direct cu pardoseala încălzită.

4. Dezvoltarea bacteriilor în interiorul sistemului de încălzire – Sistemul de încălzire în pardoseală cu agent termic se poate confrunta cu o problemă destul de des întâlnită: dezvoltarea bacteriilor în interiorul sistemului de încălzire din cauza faptului că apa folosită în țevile sistemului nu este 100% pură. La rândul lor, bacteriile pot determina degradarea instalației termice și blocarea apei din circuit. Cu alte cuvinte, dacă instalația nu este întreținută corespunzător, mai devreme sau mai târziu te vei confrunta cu aceste probleme.

Încălzirea în pardoseală electrică

Sistemul electric de încălzire în pardoseală este recomandat de specialiști, mai ales în cazul locuințelor de la bloc. Încălzirea în pardoseală se poate realiza în două moduri: încălzirea cu cablu electric încălzitor, încălzirea cu covoraș electric încălzitor și încălzirea cu plăci încălzitoare.

Prima variantă este folosită atunci când există posibilitatea turnării unei șape, urmând ca acel cablu încălzitor să fie introdus în șapă. Cea de-a doua variantă se folosește atunci când nu se dorește turnarea unei șape iar covorașul electric este introdus direct în adezivul care fixează pardoseala. Acest covoraș este de fapt un cablu foarte subțire dispus pe un material de diferite dimensiuni. Ultima variantă a încălzirii electrice presupune folosirea unui material tip pastă în care se introduce cablul încălzitor, urmând ca aceasta să fie montată sub parchet.

Avantajele încălzirii electrice în pardoseală

Sistemul de încălzire electrică în pardoseală are în principiu cam aceleași avantaje ca și sistemul de încălzire în pardoseală cu agent termic. Însă, sistemul electric presupune și alte avantaje pe care ar trebui să le iei în considerare.

  1. Instalare mai ușoară – Sistemul de încălzire electrică se montează la doar 3-4 centimetri sub suprafața pardoselii, spre deosebire de sistemul de încălzire cu agent termic care necesită un strat de aproximativ 100 de centimetri. Astfel, sistemul de încălzire electrică se montează mult mai ușor și într-un timp mult mai scurt. În același timp, costurile instalării sunt mai mici.

2. Durată de viață mai mare – Specialiștii susțin că un sistem de încălzire în pardoseală poate avea o durată de viață de până la 50 de ani, timp în care te poți bucura și de o siguranță ridicată și costuri de întreținere mici, aproape nule. În cazul în care te confrunți cu anumite probleme, reparația instalației electrice se face mult mai ușor și fără pericole. Sistemul de încălzire electrică în pardoseală nu se defectează sau deteriorează chiar atât de ușor ca un sistem de încălzire în pardoseală cu agent termic. În plus, garanția pentru sistemele electrice este mult mai mare, de aproximativ 15-20 de ani, în timp ce în cazul sistemelor de încălzire cu agent termic garanția este de doar 2-3 ani.

Dezavantajele încălzirii în pardoseală electrice

  1. Principalul dezavantaj al sistemului electric de încălzire în pardoseală este puterea electrică mare care o necesită pentru funcționare, fapt care determină costuri mai mari cu încălzirea. Spre exemplu, pentru încălzirea electrică în pardoseală ca sursă unică, consumul de energie se situează undeva la 15-25 W/mp/oră, pe când în cazul încălzirii electrice în pardoseală ca sursă suplimentară, consumul este mai mic, de aproximativ 10-12 W/mp/oră.

2. Și în cazul sistemului de încălzire electrică în pardoseală întâlnim costurile mari inițiale, însă nu chiar atât de mari ca în cazul sistemului de încălzire în pardoseală cu agent termic.

În concluzie, sistemele de încălzire în pardoseală pot înlocui cu succes sistemele clasice de încălzire, oferindu-ți în același timp o serie de beneficii importante.

Lasă un Comentariu...

*