Care este costul de instalare a unui aparat de aer condiționat?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Aparatele de aer condiționat sunt de mare ajutor în multe locuințe din întreaga lume. Majoritatea proprietarilor de locuințe le consideră o investiție utilă și absolut necesară, dar care necesită atenție sporită atât la alegerea modelului potrivit de aparat, cât și la efectuarea lucrărilor de instalare. Desigur, contează foarte mult ca sistemul de climatizare să fie performant, modern și eficient, dar este de dorit și un cost instalare aer condiționat cât mai rezonabil.

Este indicat ca înainte de achiziționarea unui aparat de aer condiționat să aflați cât mai multe informații despre tipurile actuale de aparate de climatizare, despre felul în care funcționează, despre durata lor de funcționare și despre cum se desfășoară lucrările de montare. Oricât de simplu ar părea procesul de montare al unui sistem de climatizare, întotdeauna apelați la firme specializate în aparate de aer condiționat care vă pot fi alături încă de la alegerea modelului potrivit și până la finalizarea lucrărilor de instalare. O astfel de companie autorizată vă poate estima cât mai corect un cost instalare aer condiționat.

Este bine să știți că un sistem de aer condiționat reprezintă o mare parte din consumul de energie electrică care apare pe facturi în lunile de vară, așa cum centrala termică consumă cea mai multă cantitate de energie în sezonul rece. O instalare corectă a aparatului de aer condiționat vă garantează eficiența și performanța aparatului, buna funcționare pe întreaga sa durată de viață, confortul pe care îl doriți și un consum redus de energie electrică. Fiecare firmă specializată în sisteme de climatizare percepe un anumit cost instalare aer condiționat care include anumite lucrări. Cu toate că există diferențe în ceea ce privește modalitatea de instalare a numeroaselor tipuri de aparate de aer condiționat, există totuși anumiți pași obișnuiți.

În primul rând, lucrările de instalare a unui sistem de aer condiționat încep cu demontarea și îndepărtarea corectă a vechiului sistem de aer condiționat. Materialele vechi trebuie îndepărtate complet, inclusiv toate resturile rămase în urma procesului de îndepărtare. Următorul pas constă în realizarea canalelor de aer care permit circulația adecvată a aerului din sistem până în interiorul locuinței. Verificarea acestor canale pentru depistarea eventualelor scurgeri este, de asemenea, esențială pentru a evita pierderea aerului rece și consumul inutil de energie.

Urmează apoi alegerea locurilor potrivite pentru instalarea dispozitivului interior și pentru instalarea unității exterioare. În mod ideal, sistemul trebuie să fie plasat într-un loc care permite un acces ușor pentru efectuarea lucrărilor viitoare de întreținere și reparații. Și în acest caz, o firmă autorizată de instalare aer condiționat vă poate sfătui cu privire la cel mai bun loc atât pentru maximă performanță, cât și pentru întreținerea și repararea ușoară.

Urmează apoi pregătirea conexiunilor, mai exact cablajul electric trebuie să fie sigur și conectat corespunzător pentru a permite funcționarea aparaului. Un cost instalare aer condiționat va include, de obicei, și agentul frigorific necesar pentru răcirea aerului. Desigur, unele companii percep un preț pentru agentul frigorific separat de costul de instalare. Întotdeauna trebuie să se respecte specificațiile aparatului în ceea ce privește încărcarea cu agent frigorific tocmai pentru a evita orice probleme în viitor.

Deseori, un cost instalare aer condiționat va include și montarea termostatului. Majoritatea sistemelor de climatizare vin cu un termostat propriu care trebuie montat la sfârșitul lucrărilor de instalare. Termostatul va controla temperatura și imediat după montarea acestuia, se pot efectua primele teste ale aparatului de aer condiționat. Cei care doresc să păstreze termostatul vechiului sistem, trebuie să fie siguri că acesta este compatibil cu noul aparat.

Lucrările de instalare aer condiționat se încheie întotdeauna cu verificarea sistemului pentru a se observa modalitatea în care pornește unitatea și cum funcționează aceasta. O atenție mărită se va acorda fluxului de aer. Un aparat instalat corect trebuie să ofere un flux uniform de aer. De asemenea, se vor verifica toate canalele, conexiunile, ambele dispozitive ale sistemului și termostatul. Un cost instalare aer condiționat trebuie să includă toate aceste etape, deși poate fi influențat în mare măsură de alți factori.

Costuri suplimentare ale instalării aparatului de aer condiționat

În general, o investiție într-un sistem de climatizare implică, pe de o parte, prețul aparatului și, pe de altă parte, un cost instalare aer condiționat. Firmele autorizate pot livra materialele necesare pentru instalare, însă o taxă de livrare poate fi inclusă pentru transportul către și de la domiciliul dumneavoastră. De asemenea, trebuie să pregătiți locurile unde urmează să instalați dispozitivul interior și unitatea exterioară. În unele cazuri, mai ales locul unde urmează să fie instalată unitatea exterioară trebuie pregătit, ceea ce poate implica costuri adiționale. În funcție de firma cu care doriți să colaborați, aceasta poate percepe o taxă pentru transportul forței de muncă și pentru timpul pe care îl necesită lucrările de instalare. De asemenea, dacă locuiți într-o locuință mai veche care prezintă încă urme de azbest sau plumb, se poate impune un cost suplimentar pentru a elimina sau pentru a înlocui materialul.

Un cost instalare aer condiționat poate fi influențat și de alte lucrări suplimentare, precum modificări la nivelul instalațiilor sanitare, lucrări electrice, îndepărtarea unui sistem vechi, instalarea sistemului într-un alt loc sau modificarea suportului unității exterioare.

Sunt disponibile mai multe calculatoare online care vă pot ajuta să estimați un cost instalare aer condiționat. Utilizarea unui astfel de serviciu gratuit vă oferă un preț estimativ pe care îl puteți compara apoi cu cele propuse de firmele autorizate, ceea ce reprezintă un avantaj, mai ales dacă acel cost instalare aer condiționat oferit de o companie specializată nu se sincronizează cu calculele personale.

Cum se poate stabili costul unui aparat de aer condiționat?

Costul unui sistem de climatizare poate fi determinat în mai multe moduri. În primul rând, este deosebit de important să alegeți un aparat de aer condiționat care corespunde cu cerințele dumneavoastră. Nu este recomandat să achiziționați un aparat care are o capacitate de răcire prea mare sau prea mică, deoarece ambele probleme au un impact major asupra costului inițial al unității și asupra costului de funcționare, în timp. Un cost cât mai realist pentru un sistem de climatizare poate fi determinat de o firmă autorizată de instalare aer condiționat care calculează câți metri pătrați are încăperea unde doriți să montați aparatului astfel încât să identifice ce capacitate de BTU ar fi eficientă pentru locuința dumneavoastră.

Alți factori specifici casei dumneavoastră pot influența capacitata de răcire de care aveți nevoie. Pe lângă suprafața în metri pătrați, mai este importantă și locația casei, deoarece temperaturile sezoniere joacă un rol decisiv. Starea casei  este, de asemenea, un alt factor. O locuință care nu este bine izolată sau necesită reparații de bază va afecta costul presupus de sistemul de climatizare.

De ce să apelați la servicii experte de instalare aer condiționat?

Aerul condiționat este un sistem relativ simplu, dar totuși include componente precum agentul frigorific și cablajul electric. O atenție deosebită trebuie acordată atunci când manipulați aceste elemente ale sistemului de aer condiționat, atât pentru siguranța în timpul lucrărilor de instalare, întreținere sau reparații, cât și pentru siguranța generală a locuinței dumneavoastră. Un tehnician profesionist de aer condiționat știe cum să se ocupe de fiecare parte a aparatului de aer condiționat pentru a vă asigura că locuința dumneavoastră este sigură și lipsită de pericol. În plus, agentul frigorific ar trebui să fie întotdeauna tratat de către un profesionist, deoarece agentul frigorific scurs poate cauza probleme de mediu, mai ales dacă sistemul de climatizare utilizează un agent frigorific de aer condiționat mai vechi, cum ar fi freon.

Instalarea aparatului de aer condiționat de către o firmă autorizată vă garantează montarea în conformitate cu specificațiile producătorului și astfel garanția produsului rămâne intactă. De asemenea, o instalare corespunzătoare contribuie la buna funcționare a aparatului pe toata durata sa de viață, la un confort sporit și la un consum mic de energie. La rândul lor, sunt foarte importante și lucrările periodice de întreținere, curățare și igienizare care sprijină funcționarea fără probleme a aparatului și îmbunătățesc calitatea aerului pe care îl respirați. 

În cele din urmă, tehnicienii în climatizare cunosc cel mai bine modalitățile prin care puteți să beneficiați la maximum de eficiența și performanța aparatului de aer condiționat. Atunci când sistemul devine deja învechit sau mai puțin eficient, este posibil să nu știți dacă este bine să îl reparați sau să îl înlocuiți. Un expert în instalare aer condiționat vă poate oferi sfaturile profesionale de care aveți nevoie pentru a evalua opțiunile disponibile și pentru a lua cea mai bună decizie în ceea ce privește calitatea aerului interior, confortul casei, eficiența energetică și economiile generale.

 

 

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *