Cum putem reduce amprenta de carbon cât stăm acasă?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Vestea proastă este că Pământul dă semne din ce în ce mai evidente că nu se simte bine, că este prea ticsit cu plastic și prea poluat. Atât timp cât Pământul este bolnav, nici noi nu putem trăi vieți sănătoase. Încetul cu încetul, începem și noi să ne îmbolnăvim, să ne simțim mai lipsiți de vitalitate, mai obosiți, iar diagnosticele cu afecțiuni severe sunt mult prea frecvente. S-ar putea spune că bolile de care suferă Pământul sunt contagioase și poate că noi nu ne molipsim atât de repede, dar în momentul în care suntem afectați, lupta pentru viață este crâncenă. Vestea bună este că putem ocoli acest scenariu sumbru cu mici gesturi de blândețe pe care le putem face începând cu locul unde stăm cel mai mult, și anume acasă.

Vă prezentăm în rândurile de mai jos câteva modalități simple prin care puteți reduce amprenta de carbon, continuând să vă bucurați de o viață frumoasă și plină de confort:

Gătiți afară ori de câte ori aveți ocazia. În timpul zilelor caniculare, puteți pregăti o masă delicioasă chiar afară. Știm prea bine că atunci când gătim, casa se încălzește foarte mult, iar dacă obișnuiți să folosiți aparatul de aer condiționat, atunci veți observa că aparatul este suprasolicitat tocmai pentru a contracara efectele gătitului. Poate că nu puteți rezista zilelor caniculare fără aparatul de aer condiționat, dar îl puteți folosi mai puțin dacă veți alege să gătiți fie mese fără foc, fie veți găti afară. Există multe opțiuni de luat în considerare, de la un grătar simplu până la o adevărată bucătărie de vară din lemn și oțel inoxidabil. E o modalitate foarte stilată și foarte practică de a deveni mai ecologici. Tot pentru a fi mai ecologici, încercați să depozitați hrana pregătită în recipiente ecologice, biodegradabile, precum caserole din sticlă, boluri din bambus, cutii pentru torturi și alte recipiente din carton.

Optați pentru căldură în pardoseală. Dacă sunteți în căutare de o nouă locuință sau urmăriți ansamblurile de case care se construiesc în prezent, v-ați putea orienta spre locuințele care sunt prevăzute cu căldură în pardoseală. Pe de o parte, o locuință care dispune de căldură în pardoseală este o locuință mult mai bine izolată, și asta pentru că sistemul de căldură prin pardoseală necesită o izolație corespunzătoare, iar pe de altă parte, acest sistem este mai eficient și asigură o încălzire mai uniformă, deoarece căldura are tendința firească de a urca. În plus, spun proprietarii de case cu căldură prin pardoseală, spațiul fiecărei încăperi pare mult mai generos neîntrerupt de țevi și calorifere. O casă izolată este o casă prietenoasă cu mediul înconjurător.

Amenajați o grădină de legume. Amenajarea unei grădini de legume, fructe și ierburi aromatice vă va ajuta familia și locuința să devină mai ecologice. Cultivarea propriilor legume și fructe ajută mediul, deoarece sunteți în poziția de a alege ce substanțe veți folosi pentru fertilizare, substanțe care intră de altfel în sol. Veți putea opta pentru substanțe chimice, dar la fel de bine, veți putea opta pentru îngrășământ natural și pentru compost organic, așa că toate resturile din bucătărie vor ajunge să hrănească și să îmbunătățească pământul. Puteți folosi absolut toate resturile, de la zaț de cafea, plicuri de ceai folosite, cutii biodegradabile și alte ziare și cartoane și până la coji de ceapă, de cartofi, de banane și de ouă. Cu alte cuvinte, nimic nu se pierde, totul se transformă. În plus, veți reduce numărul de poluanți care ajung în cele din urmă în căile navigabile și în mediul înconjurător.

Dacă deja aveți o mică grădină, atunci încercați să o udați fie dimineața devreme, fie seara, atunci când este mai răcoare. Este o modalitate eficientă de a economisi apa. Dacă veți uda în timpul zilei, atunci când este foarte cald, pământul se va usca rapid și va cere apă necontenit. Iată doar câteva modalități simple prin care puteți reduce amprenta de carbon.

De la udarea grădinii dimineața sau seara și până la pregătirea unei mese delicioase în aer liber, cu siguranță veți avea un impact pozitiv asupra pământului.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *