Încălzirea prin pardoseală versus încălzirea cu calorifere

Gerul din această iarnă a dublat facturile la căldură. La un apartament cu trei camere din București, plătim și 1.000 de lei, deci aproape cât un salariu minim pe economie. Iar scumpirile uriașe vin în contextul în care, din noiembrie anul trecut, facturile la utilități au devenit titluri executorii. Adică datornicii vor fi executați silit fără a mai fi acționați în instanță. Măsura, introdusă în Legea serviciilor comunitare de utilități publice, prevede, pe deasupra, ca plata să fie făcută în cel mult 15 zile de la emiterea facturii. De aceea, este momentul să te gândești la o alternativă mai ieftină pentru încălzirea casei tale. Cea mai bună variantă este încălzirea prin pardoseală. Aduce reduceri și de 40% la factură și asigură o căldură constantă în casa ta. Să vedem care sunt prețurile, cât și avantajele/dezavantajele încălzirii prin pardoseală, prin comparație cu încălzirea cu calorifere.

incalzirea-prin-pardoseala-versus-incalzirea-cu-calorifereCe locuințe se pretează la încălzirea prin pardoseală

Sistemul încălzirii prin pardoseală a fost implementat în țările nordice (Danemarca, Suedia, Norvegia) și s-a răspândit rapid în toată Europa. Și în România este folosit pe scară largă de câțiva ani. 90% din românii care au apelat la încălzirea prin pardoseală sunt însă proprietari de case și vile. Cei care locuiesc la bloc sunt încă destul de reticenți la ideea de a-și încălzi locuința prin pardoseală. Explicația e simplă. Apartamentele sunt deja echipate cu sistemul clasic de încălzire, cu calorifere, și puțini proprietari se încumetă să-l înlocuiască.

De altfel, sistemul de încălzire prin pardoseală nici nu se pretează la orice fel de locuință. În cazul unui apartament de 70 de metri pătrați, de exemplu, puterea electrică folosită de sistemul de încălzire prin pardoseală este mare, de 8-9 kW. Iar apartamentele vechi, construite înainte de 1989, folosesc o putere electrică subdimensionată, făcând astfel imposibilă echiparea completă a locuinţei cu noul sistem de încălzire.

Așadar, la apartamentele vechi nu poate fi instalat sistemul de încălzire prin pardoseală, pentru că nu există putere electrică suficient de mare. Mai exact, apartamentele construite în perioada comunistă au o putere de 4-5 kW. Pentru a instala un sistem de încălzire prin pardoseală este nevoie, la un apartament de 70 mp, de o putere de 8-9 kW. În ceea ce privește garsonierele, ce au suprafețe mai mici, de 25-34 mp, este posibilă instalarea sistemului de încălzire prin pardoseală, spun specialiștii. De asemenea, în ciuda a ceea ce cred proprietarii de apartamente, firmele specializate au găsit soluții și pentru ei. Acum, oferă posibilități variate de instalare a unui sistem de încălzire în pardoseală și pentru locuințele cu putere electrică mică.

Pentru a te decide dacă te avantajează încălzirea prin pardoseală, să vedem cum funcționează sistemul mai exact, dar și dacă raportul preț investiție/cost factură este rentabil pe termen lung. Vom trece în revistă apoi avantajele și dezavantajele pe care le prezintă prin comparație cu încălzirea clasică, cu calorifere/radiatoare.

Cum funcționează sistemul de încălzire prin pardoseală

Încălzirea prin pardoseală este de două feluri: electrică sau cu agent termic – apă caldă. Să vedem cum funcționează fiecare dintre ele, ca să te hotărăști care ar fi mai avantajos pentru casa ta.

Încălzirea prin pardoseală cu apă caldă. Acest sistem de încălzire presupune amplasarea unei rețele de țevi în pardoseală, țevi prin care va circula apă caldă. Astfel, pardoseala se transformă într-un radiator imens, ce răspândește uniform o căldură constantă.

Sistemul de țevi ce alimentează sistemul este racordat la sistemul de încălzire deja existent, prin intermediul unui distribuitor. Distribuitorul reprezintă partea centrală a sistemului de încălzire cu apă și funcționează pe debitul de apă alimentată de un boiler. În locul apei la temperatură ridicată, folosită în sistemul tradițional de încălzire, poate fi utilizată apă la temperatură mult mai scăzută. Asta, pentru că suprafața de încălzire este mult mai mare și nu trebuie să degaje la fel de multă căldură pe metru pătrat ca să încălzească locuința.

Încălzirea electrică prin pardoseală. Acest sistem poate fi folosit numai pentru suprafețe pe care nu se află obiecte, deoarece acestea ar bloca fluxul de agent termic. Pe scurt, sistemul electric de încălzire prin pardoseală conține: termostat electronic cu temporizator, cu senzor pentru pardoseală; cablu de conectare; canal de protecție pentru senzorul de pardoseală; multimetru digital. Întregul sistem este îngropat în șapă, astfel că permite o decorare elegantă a încăperilor. Mai exact, sistemul funcționează ca un termostat invizibil uriaș, ce încălzește locuința constant și cu costuri reduse. Termostatele digitale, automatizate sunt și ușor de setat pe intervale orare și temperaturi diferite.

Și costul este avantajos. Sistemele electrice de încălzire în pardoseală au un preț de investiție cu 50% mai mic decât varianta clasică, de centrală pe gaz cu calorifere. În plus, costul lunar este mai mic decât în cazul încălzirii clasice, cu calorifere, cu circa 30% lunar.

Firmele de specialitate garantează și siguranța unui astfel de sistem. Fiecare cablu încălzitor este protejat automat în tabloul electric de un echipament special. Acesta asigură protecția la scurtcircuit și suprasarcină, precum și protecție la electrocutare. Este conceput în așa fel încât să decupleze automat curentul electric în caz de pericol.

Atenție însă! Conexiunea electrică trebuie realizată de un specialist. Acesta știe cum să instaleze corect sistemul electric de încălzire prin pardoseală. Chiar dacă există firme ce livrează sistemul electric complet, însoțit de un manual de instrucțiuni de montare, nu încercați să-l instalați de unul singur!

Încălzirea prin pardoseală – Costul investiţiei şi factura

Dacă vrei să calculezi cât te costă instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală, trebuie să ai în vedere următorii factori:

  1. Mărimea suprafeței. E bine să știi că dacă vrei să instalezi un sistem de încălzire prin pardoseală într-un spațiu mai mare, prețul pe metru pătrat va fi mai mic, și nu mai mare –cum poate te-ai aștepta- decât pentru un spațiu restrâns.

2. Materialele folosite. În medie, dacă luăm în considerare materialele folosite, senzorii și elementele de fixare, prețul poate ajunge la 12-16 euro, fără automatizare.

3. Termostatele și senzorii. Dacă iei în calcul și aceste elemente, care se plătesc separat, poți ajunge la un preț mediu de 30 de euro/mp. În acest cost sunt incluse, deci, materialele și manopera.

Așadar, în funcție de suprafața apartamentului, materialele folosite și automatizare, prețul final pentru un apartament poate varia între 20 și 40 de euro pe metru pătrat. Iar multe firme care instalează sistemul de încălzire prin pardoseală oferă și reduceri considerabile, ce coboară prețul și la 15 euro/mp.

În concluzie, pentru o locuință de 100 mp, investiția ar costa cel mult 3.000 de euro. Pare o sumă destul de mare. Dar să vedem în cât timp se amortizează. În această iarnă geroasă, facturile la căldură, pentru un apartament cu 3 camere, ajung și la 1.000 de lei pe lună, deci 3.000 de lei în cele trei luni de iarnă calendaristică. Dacă luăm în considerare și lunile de toamnă în care este frig, mai putem adăuga 1.000 sau chiar 2.000 de lei la factură. Asta înseamnă circa 5.000 de lei pentru întreg anul, adică 1.110 de euro, la cursul zilei.

Așadar, investiția efectivă s-ar amortiza în trei luni. Apoi, costul pe care îl vei plăti pentru încălzire va fi cu 20-40% mai mic decât în cazul încălzirii cu calorifere.

 Încălzirea prin pardoseală – Avantaje

Un avantaj demn de luat în seamă este costul redus. Încălzirea prin pardoseală te costă cu 20-40% mai puțin decât cea cu calorifere, pentru că nu necesită setarea unei temperature foarte ridicate în încăpere.

Un alt atu al încălzirii prin pardoseală este gradul ridicat de confort. Dacă folosești acest sistem de încălzire, căldura este constantă pe toată suprafața camerei, pentru un timp îndelungat.

Un alt avantaj constă în aspectul mai elegant al camerei. Vei scăpa de încrengătura de țevi și de caloriferele inestetice. Apoi, mai contează și faptul că, odată îndepărtate radiatoarele cu robineți, vei avea de câștigat și la capitolul spațiu.

Încălzirea prin pardoseală – Dezavantaje

Principalul dezavantaj este tocmai costul inițial mai ridicat decât al sistemului clasic de încălzire cu radiatoare/calorifere. Am văzut, însă, că această cheltuială se amortizează în timp scurt.

Un alt dezavantaj al acestui sistem de încălzire este că poate ridica praful din cameră mai repede decat sistemele clasice cu calorifere.

Apoi, în sistemul de încălzire se pot dezvolta bacterii și chiar alge. Asta, pentru că apa folosită nu este 100% pură. Din același motiv, în timp se pot depune săruri, din cauza descompunerii microorganismelor, iar acestea pot bloca elemente din circuit. Specialiștii au dezvoltat însă inhibitori cu rol de biocid și funicid, necorozivi, pe care le găsești în orice magazin de profil sau pe internet. Inhibitorii sunt destinați îndepărtării microorganisemlor din instalațiile termice cu încălzire prin pardoseală.

Un alt dezavantaj al încălzirii prin pardoseală constă în faptul că restricționează amplasarea mobilierului în locuință. În primul rând, e bine să știi cum vei așeza mobila încă din faza de proiectare a sistemului de încălzire. Asta, pentru că nu e recomandat ca acesta să fie amplasat sub obiecte de mobilier, pentru că îi reduc eficiența.

În plus, mobilierul nu trebuie să se afle în contact direct cu pardoseala. De aceea e indicat să te orientezi către obiecte de mobilier prevăzute cu picioare. De asemenea, nu vei putea utiliza nici covoare sau carpete.

Cam acestea ar fi, așadar, informațiile cheie pe care trebuie să le știi dacă te gândești să-ți încălzești locuința prin pardoseală.

Dacă vrei totuși să rămâi fidel încălzirii cu calorifere, asigură-te că le întreții corect pentru o te bucura de eficacitatea lor maximă. În primul rând, este indicat să verifici frecvent robineții, ca să eviți neplăcerea unor inundații. Totodată, ai grijă și la eventualele fisuri, pentru a chema un instalator să remedieze din timp problema. Un alt aspect important este aerisirea caloriferelor, cel puțin o dată pe an, înainte de sosirea iernii, nu exact când vine frigul. Și, nu în ultimul rând, din când în când este bine să aplici o vopsea nouă pe calorifer, pentru a păstra aspectul estetic al casei tale.

 

Lasă un Comentariu...

*