Încălzire în pardoseală cu agent termic

Încălzirea în pardoseală cu agent termic începe să fie la modă și în cadrul locuințelor, acest sistem fiind deja consacrat în domeniul încălzirii spațiilor precum magazine, săli de sport sau hale industriale. Unul dintre motivele pentru care încălzirea în pardoseală cu agent termic (apă) este preferată sistemului de încălzire convențional este faptul că poți economisi chiar și până la 30% din bugetul alocat încălzirii locuinței.

incalzire-in-pardoseala-cu-agent-termicDupă cum am mai spus, încălzirea în pardoseală cu agent termic este folosită mai ales în sistemul industrial, pentru încălzirea diverselor hale sau ateliere, în sistemul stradal în țări dezvoltate precum Germania și Elveția, sistemul menținând o temperatură constantă a carosabilului, și mai nou încălzirea în pardoseală începe să fie preferată și în cadrul locuințelor.

Cum funcționează sistemul de încălzire în pardoseală cu agent termic?

Sistemul de încălzire în pardoseală cu agent termic folosește ca sursă de căldură apa caldă din centrală, apă care circulă prin țevile montate în pardoseală. Sistemul de încălzire are trei componente:

suprafața radiantă (pardoseala)
sistemul de alimentare și control (senzori, termostate, pompe de recirculare, rezervoare tampon, etc. )
sursa de căldură (combustibili solizi – lemn, cărbuni, etc., gaz, combustibili lichizi – motorină, deșeuri, etc., pompele de căldură cu apă)

Încălzirea în pardoseală cu agent termic are un sistem de funcționare foarte simplu. Practic, apa caldă de la centrala termică este dirijată prin țevile instalate în pardoseală către zonele care necesită încălzire. Tot ce trebuie să reții este faptul că ai nevoie de țevi speciale de tip PEX multistrat, și nicidecum de țevi din cupru. Mai mult decât atât, se recomandă ca izolația să fie foarte bine realizată sub pardoseală pentru a evita pierderile de căldură și pentru a direcționa căldura către suprafața care trebuie încălzită.

Se recomandă ca suprafața radiantă să aibă o temperatură de maxim 27 de grade Celsius pentru spații precum dormitoare sau birouri și maxim 29 de grade Celsius pentru încăperi de dimensiuni mai mari sau pentru băi și holuri. Pentru a asigura aceste temperaturi, trebuie să te asiguri că apa care circulă prin țevile din pardoseală nu are o temperatură mai mare de 40 de grade Celsius.

Care sunt avantajele sistemului de încălzire în pardoseală cu agent termic?

Economie la factura de energie. Primul și cel mai important avantaj al acestui sistem este economia de energie. Practic, poți plăti cu până la 40% mai puțin la factura de energie folosind încălzirea în pardoseală cu agent termic. Spre exemplu, un sistem clasic de încălzire a locuinței necesită o temperatură a apei de aproximativ 80 de grade Celsius, pe când încălzirea prin pardoseală necesită o temperatură a apei de maxim 40-45 de grade Celsius.

Aerul cald se menține. Un alt avantaj este faptul că aerul cald este menținut la nivelul solului și nu urcă spre tavan așa cum se întâmplă în cazul unui sistem de încălzire cu radiatoare. Mai mult decât atât, pardoseala rămâne caldă timp de 24 de ore, în acest sens acționând principiul de inerție termică. Totodată, dacă avem o temperatură de 19 grade Celsius prin intermediul încălzirii în pardoseală cu agent termic, în cameră temperatura resimțită va fi de aproximativ 21 de grade Celsius.

Nu produce curenți de aer. Sistemul de încălzire în pardoseală cu agent termic oferă un avantaj major mai ales persoanelor alergice. Datorită faptului că nu produce curenți de aer, nu vor exista în cameră nici particule de praf sau germeni alergeni.

Îți oferă mai mult spațiu liber. Radiatoarele sau caloriferele instalate în cameră pentru a asigura o temperatură adecvată pot fi de multe ori și inestetice. Mai mult decât atât, ele îți ocupă și spațiu inutil și uneori se pot dovedi a fi periculoase. Cu ajutorul sistemului de încălzire în pardoseală cu agent termic vei scăpa de acest inconvenient și îți vei putea amenaja camerele după bunul plac, fără niciun obstacol care să îți strice planurile și aspectul estetic al acestora.

Poți controla sistemul de la distanță. Sistemul de încălzire în pardoseală îți oferă posibilitatea de a controla temperatura cu ajutorul termostatelor programabile, cu care poți seta nu doar nivelul temperaturii, ci și perioada de timp în care vrei să beneficiezi de această temperatură. Mai mult decât atât, poți controla sistemul de la distanță, cu ajutorul unor setări realizate de pe telefonul mobil sau chiar pe internet.

Care sunt dezavantajele sistemului de încălzire în pardoseală cu agent termic?

Costul ridicat al montării. Un prim dezavantaj de luat în considerare este costul ridicat al montării acestui sistem, care este mult mai mare decât în cazul unui sistem clasic de încălzire, chiar și de 2 sau 3 ori mai ridicat.

Ineficiență termică. După cum menționam mai devreme, pentru a putea beneficia pe deplin de avantajele oferite de acest sistem de încălzire în pardoseală cu agent termic, trebuie să ai o izolare corespunzătoare. Dacă locuința nu este izolată așa cum trebuie, s-ar putea ca instalația de încălzire prin pardoseală să nu facă față și să trebuiască să investești și în sisteme suplimentare de încălzire a locuinței cum ar fi radiatoarele sau aerotermele.

Deteriorarea pardoselii. Un astfel de sistem trebuie să fie manevrat și întreținut corespunzător. Astfel, dacă se defectează sistemul de amestec al agentului termic sau dacă se setează o temperatură mai mare de 45 de grade Celsius, te poți confrunta cu probleme precum crăparea gresiei, ondularea parchetului sau în cel mai rău caz, crăparea conductelor care ar putea duce la inundarea și deteriorarea locuinței.

Cum se montează sistemul de încălzire în pardoseală cu agent termic?

Un sistem clasic de încălzire prin pardoseală presupune existența următoarelor elemente: circuit de țevi cu barieră de oxigen, șapă elastică rezistentă la schimbările de temperatură, cleme de prindere, grup pentru amestec, termostatul și unitatea de comandă.

Pentru montarea unui sistem de încălzire în pardoseală cu agent termic se recomandă o planificare și o execuție ca la carte, pentru a nu te confrunta cu probleme mai târziu. Specialiștii recomandă ca acesta să fie instalat în momentul în care locuința este construită sau în timpul unor lucrări de modernizare.

Iată care sunt etapele montării unui sistem de încălzire în pardoseală cu agent termic:

Curățarea planșeelor pe care se va realiza încălzirea prin pardoseală și montarea izolației termice (dacă nu există deja) pe aceste planșee. Se recomandă folosirea unui polistiren extrudat de minim 3 centimetri și acoperirea izolației cu o folie de polietilenă barieră de vapori.

Montarea în lungul pereților a benzii de dilatație perimetrală.

Montarea șinelor pentru fixarea țevilor și a circuitelor țevilor. În această etapă este important să ții cont și de suprafețele radiante în proiectarea șinelor. Spre exemplu, în zonele cu un coeficient mai bun al conductivității termice, cum ar fi cele cu faianță sau marmură, distanța dintre țevile din pardoseală va fi mai mare, pe când în zonele cu o conductivitate termică mai mică cum ar fi cele în care există parchet, distanța dintre țevi va fi mai mică. De asemenea, dispunerea țevilor se va face în bucle concentrice pentru distribuirea uniformă a căldurii.

Turnarea șapei de minim 4-5 centimetri. Specialiștii recomandă introducerea în amestecul pentru șapă a unui aditiv de elasticizare pentru a se evita formarea fisurilor sau crăpăturilor în beton din cauza dilatațiilor termice.

Finisarea pardoselii este ultimul pas în montarea sistemului de încălzire în pardoseală cu apă caldă.

După ce ai terminat de montat sistemul de încălzire în pardoseală cu agent termic, este important să știi să îl și pui în funcțiune corect pentru că altfel riști să produci deteriorări serioase ale pardoselii. Primul și cel mai important sfat este să nu pui în funcțiune instalația de încălzire prin pardoseală decât după ce au trecut 21 de zile de la turnarea șapei.

După ce au trecut cele 21 de zile, poți porni instalația și să o reglezi la o temperatură de 25 de grade Celsius și să menții această temperatură a apei timp de 3 zile, fără oprire. După aceste 3 zile, poți începe să crești treptat temperatura astfel încât după aproximativ alte 3 zile să ajungi la maxim 45 de grade Celsius. Reglezi termostatul la 45 de grade Celsius și menții instalația în funcționare fără oprire timp de 4 zile. După aceste 4 zile, poți să consideri că instalația de încălzire în pardoseală cu agent termic a fost pusă în funcțiune corespunzător și te poți folosi de ea la nevoie.

Cât costă montarea unui sistem de încălzire în pardoseală cu agent termic?

Prețul unui sistem de încălzire în pardoseală cu agent termic depinde în principiu de suprafața care trebuie încălzită. Cu cât suprafața va fi mai mare, cu atât prețul va fi mai mic. Însă, în calculul prețului final contează și materialele folosite. Bineînțeles, cu cât materialele folosite vor fi de o calitate mai mare, cu atât prețul va crește. În medie, prețul poate ajunge la 12-14 Euro/metru pătrat, fără elementele de automatizare precum senzori și termostate. Dacă se dorește și instalarea acestor elemente, prețul va crește, în funcție de numărul acestora.

În final, se ajunge la un preț mediu de 30-40 de Euro pe metru pătrat, preț care include atât materialele, cât și manopera. Însă, dacă de exemplu, locuința ta are deja șapa turnată, se recomandă folosirea unui sistem de încălzire în pardoseală cu agent termic fără șapă, care costă mai mult. Se percepe aproximativ 50 Euro/metru pătrat pentru suprafețele peste care vrei să montezi parchet și până la 80 de Euro/metru pătrat pentru suprafețele peste care vrei să montezi gresie.

Încălzirea în pardoseală prin agent termic

Încălzirea prin pardoseală începe să fie să fie o opțiune demnă de luat în calcul și de către români. Potrivit specialiștilor, aceasta reprezintă o alternativă perfectă la sistemul clasic, și care vine ”la pachet” cu numeroase avantaje. Scăpați definitiv de podeaua rece Dintre acestea menționăm confortul termic superior oricărui tip […] mai mult »